Suya olan ihtiyacımızın her geçen gün daha da arttığı, su kıtlığının da bu artan ihtiyaca paralel olarak yükselişe geçtiği günümüz koşullarında su tasarrufu kaçınılmaz bir başlık olarak karşımızda duruyor. Plastik inşaat malzemeleri sektörüne önemli katkıları olan Pimtaş, su tüketiminde tasarruf sağlamak için plastik olarak musluklara takılabilen perlatör ile bir günde iki saat aralıksız su kullanılan bir musluktan yılda 300-400 ton arasında su tasarrufu sağlamayı hedefliyor
Plastik inşaat malzemeleri sektöründe 50 yıldır hizmet firmalardan biri olan Pimtaş Plastik, 1977 yılında iki ortak tarafından kurulmuş. Ana üretimi plastik inşaat malzemeleri olsa da tarım, turizm, endüstri, beyaz eşya ve otomotiv gibi diğer sektörlerde de hizmet verdiklerini söyleyen Pimtaş Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Tahmaz, son zamanlarda ise sürdürülebilir su tedariki ve kullanımına yönelik içme suyunu korumayı hedeflediklerini söylüyor. Tahmaz, su tüketiminde tasarruf sağlamak için de plastik olarak musluklara takılabilen perlatör ürettiklerini ifade ediyor.
Firma, değişen teknolojiye ayak uydurarak yenilikçi, katma değerli üretim kapasitelerini ve ürün çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Bu anlamda 2022’de pazara sundukları ürünler için, makine ve ekipman yatırımlarına devam ettiklerini belirten Şamil Tahmaz, “Yıllık 400 ile 600 konteynerlik ürün getiriyorduk, ithalatlar zorlaşmaya başlayınca elimizdeki pazarı yitirmemek için üretimi kendimiz yapmaya başladık. Sürdürülebilirlik alanında çalışmalarımıza ise devam ediyoruz. Hızlı ve verimli büyüyen, dünyanın her bölgesine satış yapabilen ve ülkemize döviz girdisi sağlayan şirket olma yolunda ilerliyoruz. Sektörümüzde yer alan geleneksel satış kanallarının yanına dijital satış kanallarımızı da bünyemize kattık, satış ve tahsilat tarafında da dijital çözümleri müşterilerimize sunmaya devam ediyoruz” dedi.
Şirket olarak neredeyse her alanda ürün geliştiriyorsunuz. Bize Pimtaş’ın hikayesini anlatır mısınız? Faaliyetlerinizden kısaca bahseder misiniz?
İki ortaklık olarak kurulan 50 yıllık bir şirketiz. Pendik’te yer alan firmamızın hikayesi bugün Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde devam ediyor. Birinci ve ikinci nesil tarafından yönetilen firmamız kurumsal bir yapı içerisinde çalışmalarını sürdürüyor. İmalatını gerçekleştirdiğimiz ürünlerimizin yarasını iç piyasaya sunarken diğer yarısını ise ihracata konu ediyoruz.
Ar-Ge merkezimiz ve yaklaşık 250 tonluk imalatı olan bir geri dönüşüm tesisimiz mevcut. Katma değerli ürünleri kendi markamız adı altında üretiyoruz. 120’nin üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirirken bu yılki hedefimiz, üretimimizin yüzde 60’ını ihraç etmek. 2000 yılından bu yana yüzde 35 büyümeyle yola devam eden firmamız, sektördeki hızlı yükselişini sürdürüyor. Yakın zamanda 200 bin metrekarelik tesisimizi kurduk. Bünyemizde yapılan bütün ürünlerimizin imalatını burada üretme kararı aldık.
“13 BİN ÇİFTÇİYE ULAŞTIK”
İlgi alanlarınızdan biri de tarım. Bu anlamda kurduğunuz “Uzman Çiftçi Platformu”ndan söz eder misiniz?
Çiftçilerimizin ürünlerini en dip fiyattan verdikleri ve en üst seviyeden tüketiciye giden ürünlerin önüne geçmek adına başlattığımız “Uzman Çiftçi Platformu”nu kurduk. Uzman Çiftçi, izlenebilir tarım platformuna uygun standartlarda üretim yapan çiftçilerimizin ürünlerinin fiyatlarını kendilerinin belirlediği gibi direkt nihai tüketiciye ürünlerini satabildiği bir platform haline geldi.
Bu uygulama ile ürün üzerindeki sevkiyat, depo gibi ek maliyetleri kaldırmış oluyoruz. Tüketici dalından yeni toplanmış taze ürünlere en yakın çiftçiden uygun fiyata anında ulaşabiliyor. Oluşturmuş olduğumuz künye ile tüketiciler sofraya gelen ürünlerin hikayesine ulaşılabiliyor. Ürünün hangi ayda ekildiği, hangi ilaçların kullanıldığı, organik mi değil mi, ne zaman hasat edildiği gibi aklınıza takılan tüm soruları tek bir tıklama ile QR kod üzerinden kolaylıkla öğrenilebiliyor. Şimdiye kadar 13 bin çiftçiye ulaştık. Hedefimiz 100 bin çiftçi ile ileri tarım uygulamaları yaparak verimi artırmak. Tarladan örtüye, depodan sofraya üretim sürecinin her aşamasının birbirini bütünlemesine özen gösteriyoruz. Kocaeli Belediyesi iş birliğinde 40 binin üzerinde çiftçiye Ar-Ge merkezimizde eğitimler vererek sertifikalar kazandırdık.
İleri teknolojiye ayak uydurmak ve çevreci ürünler üretmek için bilişim teknolojilerine odaklandık ve Ar-Ge çalışmalarımızı üniversiteler ile sürdürüyoruz. Faaliyetlere yönelik süreçler üzerinde yoğunlaşarak projeler üzerindeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çiftçinin ihtiyaçlarını belirleyerek üretimlerimizi o yönde geliştiriyoruz. Tarımda kaliteli hasat ve otla mücadelede en etkin çözüm olan Agril kumaştan örtü üretiyoruz. Örtü altı, üstündeki derecenin 3 ila 5 derece yukarısında kalıyor ve bitkiyi bir yorgan gibi sıcak tutuyor. Bunun amacı ise bitkinin kök gelişimini desteklemek, ürünün kalitesini ve verimini arttırmak
Günümüzde dünya nüfusunun en az yüzde 40’ı su sıkıntısı yaşıyor. Kuraklığın ve su kıtlığının etkilerini en aza indirmek için neler yapıyorsunuz?
Her damla suyun geleceğimiz için önemli olduğunu biliyor ve bunu korumak adına inovatif ürünler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dünya üzerindeki su kaynaklarına genel olarak baktığımızda evsel, tarımsal ve sanayi amacı ile güvenli olarak kullanılabilecek su kaynakları dünyadaki toplam su kaynaklarının ancak yüzde 2,5’unu oluşturuyor. Bununla birlikte, su kaynaklarının dünya üzerinde tüm insanlar ve ülkeler için dengeli dağılmadığını göz önünde bulundurduğumuzda, su ve su kullanımının ülkelerin politikaları üzerindeki etkileri kaçınılmaz oluyor. Mevcut su kaynaklarının korunması, alternatif su kaynaklarının geliştirilmesi, ekolojik çevre ile uyumlu teknolojilerin kullanılması ve yaygınlaştırılması, sürdürülebilir su politikalarının oluşturulması ve sürdürülebilir kalkınmanın bir girdisi olarak ülke gündeminde önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle su tüketiminde tasarruf sağlamak için harekete geçtik ve Pimtaş Plastik olarak musluklara takılabilen perlatör ürettik.